Spisekartofler fra store vildmose i Vendsyssel Kartoflen stammer oprindeligt fra Sydamerika, og ses i dag som en central næringskilde. Hvis kartofler bliver udsat lys via. lamper eller for dagslys, begynder de at blive grønne. Når de bliver grønne udskiller de et stof kaldet solanin, som er giftigt hvis man spiser det i meget store mængder – der er altså tale om at skulle spise grønne kartofler, hver dag, i flere år. Hvis kartofler bliver udsat for frost begynder de at danne et sødestof, som gør at kartoflerne bliver meget sødere i smagen. Ligger de derimod for varmt, så begynder de at spire. Så en god temperatur for kartoflen er mellem en 6-8 grader. Alle kartoffelsorter kan koges, dog skal nogle koge længere tid end andre, og alle sorter kan steges/bages i ovnen. Dog er de bedste kartofler til kartoffelmos og bagekartofler, de store sorter som Marabel, Ballerina og Elfe. Tips: Kartoflen kendetegnes måske bedst ved brun sovs og kartofler, men der findes et hav af lækre opskrifter, kolde som varme, hvor kartoflen bliver til en fantastisk ingrediens. St. Vildmosegård Vildmose kartofler dyrkes på mosejord i Nordjylland, hvor der er et tykt lag af spagnum, som gør at når der kommer regnvand så opstår der masser af fugt og næringsstoffer, som gør det ideelt for kartoflerne at gro. Spagnumjorden tørrer aldrig helt ud og det sikrer den gode smag i kartoflerne og ensartethed i størrelsen. Denne sort hedder Folva og er en af danskernes foretrukne sorter. Kartoflens skræl er meget tynd og fin hvilket gør den ideel til at spise både med og uden skræl.